Kamperen met slecht weer

geplaatst in: vakantie | 0

Regen tijdens het kamperen

Caravans, vouwwagens en tenten doorstaan regen moeiteloos. Hooguit kan het katoendoek van een vouwwagen en een tent bij de eerste regendruppels even doorstuiven, maar dat houdt vanzelf op zodra het doek is ‘dichtgetrokken’. Wat wel een rol kan spelen, is de plaats waar je staat. Regenwater loopt naar het laagste punt en daar kun je je kampeermiddel maar beter niet neerzetten.

 

Storm bij de tent of vouwwagen

Van een stevige bries hebben vouwwagens en tenten doorgaans niet zo veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze stevig moeten verankeren. Leg ook spullen die kunnen wegwaaien binnen en controleer alle afspanpunten. Delen waar de wind onder kan slaan zoals luifels en aangebouwde delen (dat geldt ook voor caravans), kun je het beste verwijderen, oprollen of neerslaan. De slikranden zijn met haringen of stenen vast te zetten. Desnoods kun je ook extra (storm)lijnen of een stormband spannen. Zorg er vooral voor dat het tentdak strak gespannen staat en niet te veel klappert, anders kan het doek scheuren. Luidt de voorspelling windkracht 10 of hoger, dan kun je de boel beter afbreken en een goed heenkomen zoeken.

 

Stormlijnen

Voor het verankeren van tent en vouwwagen kun je zogenoemde stormlijnen gebruiken. Bij noktenten plaats je extra haringen tussen de haringen en pennen die er al staan en je verbindt ze aan beide zijden van de tent met de bevestigingspunten van de scheerlijnen of rubbers. Bevestig tevens een of meer extra lijnen aan de voorste nokstok. Bij bungalowtenten en vouwwagens kun je extra lijnen op alle hoeken van het dak aanbrengen en, zo mogelijk, op kniehoogte op de grote doekvlakken. Gaat dat niet, span dan stormlijnen kruiselings over het dak en schuin naar de grond. Ook kun je diagonaal aan de binnenzijde extra lijnen vanaf de hoeken van het frame naar de grond te spannen. Is de voorspelling windkracht 10 of hoger, dan kun je de vouwwagen, tent of luifel beter afbreken.

TenH - vakantie regen

Onweer tijdens het kamperen

Het is een geruststellende gedachte dat de kans op blikseminslag vrij klein is. En in veel caravans zit je betrekkelijk veilig, omdat de aluminium buitenwand de elektriciteit afvoert. Anders ligt dat bij polyester caravans, vouwwagens en tenten. Met die kampeermiddelen kun je het beste in de auto, de kantine of een naburige caravan gaan schuilen. Zijn die niet voorhanden, hurk dan in het midden van je kampeermiddel op een droge mat en blijf zo ver mogelijk bij tentstokken vandaan. Metaal is een goede geleider en kan zorgen voor een indirecte inslag.

Als je vrij kampeert, neem dan het zekere voor het onzekere. Bliksem heeft een voorkeur voor hoge objecten in een open ruimte. Een plek in het open veld, aan het water of vlak bij een boom kun je dan ook maar beter vermijden. Daarnaast is er gevaar voor een indirecte inslag. Ga daarom liever ook niet in de buurt van metalen afrasteringen, alleenstaande bomen, laaghangende takken of aan een bosrand staan.

 

Bron: KCK ANWB Facebook