Universeel systeem 7-polig Van voor bouwjaar 2000
Multicon West systeem 13-polig Combi-Camp Valley, Combi-Camp Country, Zambezi Tenttrailers, Aart Kok Outdoor trailers
Jager systeem 13-polig Aart Kok Tenttrailers, Kariba, Kampala, Kavango, Tundra, Livingstone
Combi-Camp 500-2000 400×8 (tot 1978) = 4,0 BAR
Combi-Camp 202, 204, Star, Speed, Easy & Family 650×8 (tot 1988) = 2,8 BAR
Combi-Camp Panda & Koala 195/R10 (tot 2002) = 4,0 BAR
Combi-Camp Venezia 205/80R10 (tot 2007) = 2,9 BAR
Combi-Camp Country 185/60R14 = 2,1 BAR
Combi-Camp Valley 20.5/8.0R10 = 2,9 BAR
Zambezi 185/65R14 = 2,1 BAR
Zambezi Cross-Road 195/65R14 = 2,1 BAR
Zambezi Off-Road 225/70R15 = 2,5 BAR
Zambezi River Lodge 185/65R14 = 2,1 BAR
Zambezi River Camp 185/65R14 = 2,1 BAR
Aart Kok Taiga, Kariba, Kampala, Tundra & Kavang 155/70R13 = 2,1 BAR
Aart Kok Livingstone 185/65R14 = 2,1 BAR
1963 tot 1978 » smalle wielen 400 x 8, » 3-gaats
1978 tot 1982 » brede wielen 650 x 8, » 3-gaats
1982 tot 1992 » brede wielen 650 x 8, » 4-gaats
1992 tot 1993 » brede wielen 650 x 8, » 5-gaats (1 jaar
1993 tot 1996 » brede wielen 650 x 8, » 4-gaats
1996 tot 2002 » Laag profiel banden Panda etc.
2001 tot 2007 » Venezia extra breed 20.5 x 8.0-10, » 4-gaats
2008 tot heden » Valley extra breed 20.5 x 8.0-10, » 4-gaats
2003 tot heden » Country 185/60R14, » 4-gaats
Een verlengsnoer, een Campingazfles en aan emmer. Alle drie met nogal onhandige vormen om ze op te bergen. Combineer deze 3 items en bespaar daarmee ruimte. Tevens heb je van deze manier van opbergen praktisch voordeel. Hoe?
Rol het verlengsnoer rond de gasfles en plaats deze in de ruime emmer. Het snoer beschermt op deze manier de fles tegen storten en je kunt het makkelijk uitrollen zonder dat het in de knoop raakt. Ook oprollen en opruimen van een eventueel vuil snoer lukt nu zonder dat de bagageruimte een bende wordt.
Wil je zelf je eigen kampeer checklist samenstellen? Kijk dan eens op Kampeerchecklist.nl. Op deze website kun je aanvinken welke items je in je checklist wil hebben. Vul daarna onderaan de pagina je e-mailadres in (optioneel). Klik op “Checklist maken” en je persoonlijke kampeer checklist wordt dan binnen enkele minuten naar je gemaild.
Bij aflevering van een Aart Kok tenttrailer wordt, indien daar door de klant voor is gekozen, een Dometic koelkast geleverd. Voor meer informatie en handleiding voor uw koelkast kunt u terecht op de website van Dometic.
De kogeldruk is de (naar beneden gerichte) kracht waarmee de vouwwagen, via de koppeling, op de trekhaak van de auto rust. De kogeldruk bepaalt voor een groot deel het weggedrag van een combinatie. De manier waarop je de vouwwagen belaadt is bepalend voor de kogeldruk.

Ideale kogeldruk
De grens is altijd de maximale kogeldruk die de fabrikanten van je auto, van de trekhaak of de fabrikant van de vouwwagen voorschrijven. Deze waarde staat in het instructieboekje of de bijgeleverde papieren. Overschrijd het laagste maximum van deze drie niet. Naarmate een vouwwagen langer is, is meer kogeldruk vereist.

Te lage kogeldruk
Het gevaar van een te lage kogeldruk is dat de vouwwagen onvoldoende binding met de auto heeft. Er kunnen, bijvoorbeeld bij zijwind en passerende vrachtwagens, heel snel slingerneigingen ontstaan. Los dit op door bagage van achter naar voren te verplaatsen. Te veel gewicht aan de achterzijde van de vouwwagen compenseren door meer bagage in de disselkast te leggen, kán tot de juiste kogeldruk leiden, maar veel gewicht dat ver bij de as vandaan ligt maakt de vouwwagen toch instabieler.

Te hoge kogeldruk
Een te hoge kogeldruk kun je vaak aanpassen door de bagage die voor in de vouwwagen ligt dichter bij de as te leggen. Laat in verband met de veiligheid de gasflessen wel op hun plek staan. Kunststof gasflessen zijn overigens lichter, wat ook overmatige kogeldruk tegengaat. Je kunt ook het reservewiel vanuit de disselkast naar een beugel onder de vouwwagen verplaatsen.

Meten van de kogeldruk
Voor het meten van de kogeldruk zijn speciale meters te koop, maar het kan ook met een gewone personenweegschaal. Uiteraard moet de vouwwagen tijdens de meting wel horizontaal staan. Dit gaat als volgt:

  • Leg op de weegschaal een plankje om de kracht over een groter oppervlak te verdelen.
  • Plaats daarna tussen de koppeling en het plankje op de weegschaal een stuk hout en laat daar de vouwwagen op rusten.

bron: ANWB

Hoe bevestig je een losbreekkabel?

De Regeling Voertuigen vermeldt onder Artikel 5.18.34-2 het volgende: Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.Deze zogeheten karabijnhaak kan goede diensten bewijzen bij een trekhaak met afneembaar kogeldeel. Doe-het-zelfzaken hebben hem in diverse soorten en maten. Ons advies: kies een lekkere stevige, bijvoorbeeld eentje van rvs met een dikte van 6 mm!Als je de lus in de kabel op deze manier aan de karabijnhaak ‘rijgt’, mag je rekenen op een optimale krachtoverbrenging naar de reminrichting van de caravan. De originele remkabels van Knott zijn inmiddels zelf voorzien van een voldoende stevige karabijnhaak.Bekijk in Losbreekkabel bevestigen hoe het WEL en hoe het NIET moet.

Wilt u meer weten over trekauto’s, de verkeersregels, rijden met een aanhanger/tenttrailer, aansluiting op de trekhaak en andere technische gegevens? Kijk dan een op caravantrekker.nl.
Wilt u informatie over het tentdoek? Kijk eens bij Tencate. Tevens kunt u bij Tencate terecht voor algemene tips voor het gebruik en onderhoud van uw tent en het reinigen van het tentdoek.
Is uw tent(doek) kapot, heeft u schade of wil u veranderingen aan uw tent? Kijk dan eens op de site van de tentdokter.
Uw vouwwagen makkelijk waterpas zetten? Kijk dan eens in deze instructie.
Op de meeste campings reikt het wifi-signaal niet ver genoeg. Met een WiFi USB ontvanger is dat probleem opgelost. Deze ontvanger zorgt voor een betere ontvangst van het wifi-signaal dan een laptop.Het aansluiten en installeren gaat gemakkelijk. Volg de instructies en de installatie is klaar. Op de bijgeleverde cd staan de drivers voor uw laptop. De ‘plug and play’ antenne maakt gebruik van twee USB-poorten. U heeft echter over het algemeen maar één USB-poort nodig. De tweede aansluiting voorziet de antenne namelijk alleen van extra stroom voor als de eerste poort niet voldoende stroom aanlevert. Dit is bij de meeste computers en laptops niet nodig. De antenne is geschikt voor laptops die zijn uitgerust met Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 of Mac OSX.

In de praktijk zorgt het apparaat voor een ruimschoots betere verbinding met het wifi-signaal op de camping. Zie ook de reviews op Wifishop.nl.
Te koop bij de Wifishop.nl voor € 49,- incl BTW.