Vervang uw gasslang

geplaatst in: nieuws | 0

Gasslangen in je caravan of camper. Enig idee hoe oud die zijn? Of bij welke leeftijd je ze moet vervangen? Of bij welke keuring iemand daar naar kijkt? Het antwoord dat de meesten van ons op deze vragen zullen geven is nee. Geen idee. Er zijn ook geen wettelijke eisen of voorschriften op dit gebied. Alleen de fabrikant bepaalt hoe lang het veilig is om een gasslang te gebruiken. Diezelfde fabrikant gaat er daarbij wel vanuit dat de slangen regelmatig worden gecontroleerd. Om eigenaren van caravans en campers wat meer bewust te maken van de levensduur van gasslangen hangt het Duitse en veel gebruikte slangenmerk GOK vanaf nu een opvallend geel briefje aan zijn slangen. Daarop niet meer de datum waarop de slangen zijn gemaakt, maar de datum waarop ze vervangen dienen te worden. In de hoop dat jij en ik daarmee geholpen zijn en er beter op lette

 
GOK-gasslang

Gasslang met klem tweejaarlijks controleren
Op een gasslang staat een datum. Dat is de datum waarop de gasslang is gemaakt. Daarmee weet je dus hoe oud een gasslang is. Maar weet je daarmee ook of je hem al moet vervangen? De meeste mensen niet. En juist dat wil GOK met zijn gele briefje veranderen. Ze houden daarbij een gebruiksduur aan van maximaal 10 jaar. Dat doet bijvoorbeeld Truma ook. Je bent er dan wel zelf verantwoordelijk voor dat de gasinstallatie en ook de gasslangen elke twee jaar nagekeken worden. Dat is overigens ook het advies van de Bovag. Dan is er ook nog een verschil tussen slangen die vaste eindverbindingen hebben en daarmee op een fles zitten geschroefd of dat ze met een slangklem vastzitten. De klem zal bij het vastdraaien de slang beschadigen. Het advies is zeker deze slangen elke twee jaar te vervangen.

Hoewel er geen wettelijke eisen zijn aan de levensduur moet de gasslang gedurende de gebruiksperiode wel “in deugdelijke toestand” zijn. In Duitsland, het land waar de GOK slangen gemaakt worden zijn er wel regels op dit gebied. Dat zijn de Prüfrichtlinien 607 und 612 van de Duitse vereniging van vloeibare gas en de gas- en waterleveranciers. Ook deze richtlijnen hanteren een periode van maximaal 10 jaar. Op de gasregelaars van GOK blijft een productiedatum staan.

 

Bron: www.campingtrend.nl