Op zoek naar dé vouwwagen

geplaatst in: nieuws | 0

De vouwwagen is het ideale compromis tussen tent en caravan. Het biedt veel leefruimte, een goed bed en past achter elke auto. Een vouwwagen is ideaal voor jonge gezinnen, maar ook voor 50-plussers die de geur van tentdoek bij caravan en camper missen.

Rijden met een vouwwagen is makkelijker dan met een caravan. Hij vangt weinig wind en past daardoor ook achter relatief kleine auto’s met lichte motor. Het brandstofverbruik met een vouwwagen aan de haak is aanzienlijk gunstiger dan met een caravan. Het zicht is beter zodat extra spiegels niet nodig zijn. De bagage gaat makkelijk mee door de extra bagageruimte in de wagenbak en in de disselkast. Op de klep passen fietsen en grote kampeerspullen zoals tafels en stoelen. Vouwwagens zijn in aanschaf ook nog eens goedkoper dan caravans.

SOORT KAMPEERVAKANTIE
Ga je drie weken op vakantie en staat de vouwwagen op één plaats of wil je rondtrekken? Beide situaties wagen om een andere vouwwagen. Er zijn modellen die vooral geschikt zijn om langere tijd op één plek te kamperen en modellen die je razendsnel kunt opbouwen en afbreken. De nieuwste vouwwagens zijn uitgerust met een snel opzetsysteem.

VAKANTIEBESTEMMING
De vakantiebestemming bepaalt deels voor welk tentdoek je moet kiezen. In een land met een warm klimaat is katoen prettig. Katoen biedt natuurlijke ventilatie en neemt vocht op. Ga je niet naar een Zuid-Europees land of wil je langer blijven staan, dan is ‘all season’-doek (polyester met coating) beter. Dit doek is vochtregulerend en enigszins ademend.

MODEL VOUWWAGEN
Ga je met z’n tweetjes op vakantie of met kinderen? En zijn dit kleine kinderen of tieners? Om comfortabel te kamperen met een vouwwagen moet deze geschikt zijn voor de gezinssamenstelling. Een
symmetrische vouwwagen (twee uitklapbare bedden) is bijvoorbeeld handig voor een gezin met kinderen. Een asymmetrische vouwwagen is kleiner en daardoor beter geschikt voor twee volwassenen en eventueel één kind. Vaak kunnen deze modellen worden uitgebreid met een extra slaapplaats of gastencabine.

MATERIAAL
De wagenbakken van vouwwagens en tenttrailers verschillen nogal qua gebruikte materialen. polyester wagenbakken zijn sterk, licht in gewicht en gemakkelijk in onderhoud. Staalgelakte wagenbakken zijn gemaakt van stalen panelen op een frame gelast, geschroefd of gepopt. Staal is relatief goedkoop en sterk. Nadeel is het gewicht. Vouwwagens van staal hebben een hoog leeggewicht en dat gaat ten koste van het laadvermogen. Kunststof wagenbakken hebben kunststof panelen met een holle, honingraatachtige structuur. Dat is sterk en licht en het isoleert. Aluminium is ook licht en sterk maar het heeft een meer trendy uitstraling dan andere materialen. Dan zijn er nog wagenbakken die worden gevormd door een aluminium buizenframe met sterk zeil (bisonyl). Zeildoek is licht en flexibel en ziet er stoer uit.